Nieuws

Wat accountants moeten weten over de metaverse

July 20, 2022
blog-banner

Stel je voor dat je 's ochtends in de lucht zou springen om naar een audit in het kantoor van je klant in New York te vliegen, om vervolgens naar een zakenlunch in een Parijs café te teleporteren. Nadien zou je de dag afsluiten met een gondeltocht door Venetië.

Het klinkt als science fiction, maar het zou werkelijkheid kunnen worden als de metaverse - een virtuele wereld die de afgelopen maanden grote bedrijven en budgetten heeft aangetrokken - zich blijft ontwikkelen zoals veel deskundigen denken dat het zal gebeuren.

De metaverse is momenteel meer theorie dan actualiteit, maar deskundigen geloven dat dit in de komende jaren zal veranderen naarmate bedrijven meer virtuele etalages opzetten om nieuwe producten en diensten te verkopen. Wereldwijd bankier Citigroup voorspelt dat de marktwaarde van de metaverse in 2030 tussen de 8 biljoen en 13 biljoen dollar zou kunnen liggen, terwijl investeringsbank Goldman Sachs zegt dat maar liefst 33 procent van de wereldwijde uitgaven aan digitale transacties uiteindelijk aan de metaverse gekoppeld zou kunnen zijn.

Nu bedrijven, waaronder sommige accountantskantoren, beginnen over te schakelen op deze nieuwe omgeving, zouden accountants en auditors zich vertrouwd moeten maken met de onderliggende technologieën en processen. Dit zal hen - en hun cliënten - helpen om zich aan te passen aan de virtuele metaverse economie.

De metaverse gedefinieerd

"Er is geen consensus over wat de definitie van de metaverse is," legt Garrett Wasny uit, een adviseur voor digitale vaardigheden voor accountants uit Vancouver. "Als je het woord hoort, denk je automatisch aan een Hollywood kaskraker zoals The Matrix en stel je je deze meeslepende wereld en deze alternatieve realiteit voor. Dat zou er eigenlijk niet zo ver naast zitten, want uiteindelijk is dat het eindspel."

De metaverse zal verschillende technologieën omvatten die augmented en virtual reality mogelijk maken, waardoor gebruikers in virtuele werelden met bedrijven en met elkaar kunnen interageren. Deelnemers aan de metaverse kunnen genieten van virtuele concerten, virtuele games spelen en virtuele conferenties bijwonen zonder hun huis te verlaten. Ze kunnen ook virtuele digitale items kopen, virtuele reizen maken en zelfs investeren in virtueel vastgoed.

Het is belangrijk om te weten dat de metaverse niet één enkel platform of technologie is. Er zijn meerdere virtuele werelden die aan verschillende gebruikersbehoeften voldoen. De lijst omvat tientallen platforms, waaronder: Decentraland, een virtual reality-ruimte waar gebruikers inhoud kunnen creëren en met elkaar kunnen interageren; The Sandbox, een 3D-spel in een virtuele wereld; Roblox, een online spel- en spelcreatieplatform; en Fortnite, een online spel dat ook virtuele concerten en shows organiseert.

Bedrijven hebben al aanzienlijke investeringen gedaan om de metaverse tot leven te brengen. Het bekendste voorbeeld is Meta Platforms, voorheen bekend als Facebook. Zoals de naam al doet vermoeden, houdt Meta zich bezig met het bouwen van technologieën die meeslepende ervaringen creëren en mensen in staat stellen deel te nemen aan een virtuele wereld. Andere technologiebedrijven met metaverse-ambities zijn onder meer Microsoft, Alphabet en Nvidia.

Er zijn al heel wat niet-technologiebedrijven die gebruik maken van metaverse. Nike bouwde een ruimte op Roblox waar deelnemers elkaar kunnen ontmoeten, aan promoties kunnen deelnemen en met het merk in contact kunnen komen. Coca-Cola ontwierp unieke wearables die kunnen worden gedragen in de virtuele wereld van Decentraland. En luxe modehuis Balenciaga ging een samenwerking aan met Fortnite om een reeks in-game outfits aan te bieden waarmee spelers hun virtuele personages kunnen kleden.

Metaverse in de accountancy wereld

Sommige accountantskantoren zijn al begonnen met het experimenteren met de metaverse. Eerder dit jaar opende het internationale advies- en accountantskantoor Prager Metis zijn virtuele hoofdkantoor in de metaverse op het Decentraland-platform. Het bedrijf zei dat het kantoor potentiële klanten zal voorzien van de financiële expertise die nodig is om door de metaverse te navigeren.

"De opening van een metaverse kantoor weerspiegelt de overtuiging van Prager Metis dat de metaverse de toekomst zal zijn en dat technologie de manier waarop de wereld functioneert zal blijven beïnvloeden," zei Glenn Friedman, CEO van Prager Metis. "Ons nieuwe metaverse hoofdkantoor zal een link vormen tussen traditioneel en digitaal en zal waardevolle financiële diensten uit de echte wereld aanbieden aan de metaverse."

Evenzo heeft professioneel dienstverleningsbedrijf PwC Hong Kong onlangs virtuele grond gekocht in The Sandbox.

"De metaverse biedt nieuwe mogelijkheden voor organisaties om waarde te creëren door middel van innovatieve bedrijfsmodellen, maar ook om nieuwe manieren te introduceren om zich met hun klanten en communities bezig te houden," aldus PwC Hong Kong Partner William Gee. "We zullen onze expertise aanwenden om cliënten die de metaverse willen omarmen te adviseren over het volledige scala van uitdagingen die dit opkomende wereldwijde digitale fenomeen met zich meebrengt."

Onlangs lanceerden de Amerikaanse en Canadese kantoren van KPMG een metaverse samenwerkingshub waar werknemers, klanten en communities met elkaar in contact kunnen komen en kunnen samenwerken. De hub zal een virtueel kantoor omvatten waar de digitale avatars van klanten en werknemers met elkaar zullen kunnen interageren.

De twee kantoren hebben ook speciale teams samengesteld om klanten strategische en technische metaverse-ondersteuning te bieden, waaronder ontwerp, use cases voor niet-fungibele tokens (NFT's), cryptoassets, community engagement en bredere Web 3.0-integraties.

De impact op accountants en auditors

De metaverse zal een nieuw tijdperk inluiden voor accountants en auditors, net zoals het internet dat deed, denkt Wasny. Het zal mensen in staat stellen virtueel dingen te doen die ze in het echte leven niet kunnen - zoals teleporteren en vliegen. Maar de virtuele wereld zal nog steeds gebaseerd zijn op traditionele bedrijfsprincipes, zei hij.

"Er zal een bepaalde realiteit zijn die in de metaverse blijft, hoe die er ook uitziet, en een deel daarvan zal de realiteit van het zakendoen zijn," legde hij uit. "De realiteit van boekhouden met debet en credit gaat niet weg. Dus ik denk dat accountants een grote rol zullen spelen in deze nieuwe realiteit."

Enige technische kennis zal belangrijk zijn voor accountants en auditors die in de metaverse werken. Ze moeten een basiskennis hebben van hoe belangrijke metaverse technologieën zoals blockchain en non-fungible tokens (NFT's) werken. Maar ze zullen ook goede sociale vaardigheden nodig hebben om hun diensten te helpen verkopen aan de ondernemers die zich in de metaverse vestigen, meent Wasny.

"De menselijke kant van boekhouden zal belangrijker worden dan ooit," zei hij. "Robotic process automation, kunstmatige intelligentie en machine learning nemen een aantal van de meer handmatige taken over die accountants in het verleden hebben gedaan. Dit maakt accountants vrij om veel creatiever en om meer vooruit te denken dan in het verleden."

Welke vorm de metaverse uiteindelijk ook aanneemt, er zal een belangrijke plaats zijn voor accountants en auditors, aldus Wasny.

"Accountants moeten zich concentreren op waar ze goed in zijn, namelijk het toepassen van de striktheid, onafhankelijkheid en objectiviteit die geen enkele andere beroepsgroep heeft," legde hij uit. "Certified Public Accountant - het zit allemaal in de naam. Ze hebben een hogere roeping naar investeerders, naar aandeelhouders en naar stakeholders."

Mike Martin is Content Marketing Writer bij Caseware International. Hij is een voormalig redacteur van IT-tijdschriften met ruime ervaring in het onderzoeken van en schrijven over bedrijfstechnologieën. Bij Caseware International rapporteert Mike over de belangrijkste kwesties waar accountants en boekhouders vandaag de dag mee te maken hebben en hoe geavanceerde technologieën hen helpen betere resultaten te behalen.

Martin, M. (2022). What accountants need to know about the metaverse. Opgehaald van Caseware: https://www.caseware.com/blog/accountants-need-know-metaverse 

 

 

Gerelateerde artikelen

Bespaar tijd en werk efficiënter: ontdek de nieuwe connectie tussen Caseware WinAcc en MS Business Central

Bespaar tijd en werk efficiënter: ontdek de nieuwe connectie tussen Caseware WinAcc en MS Business Central

Dankzij de connectie tussen Caseware WinAcc en MS Business Central centraliseer je je financiële gegevens via 1 druk op de knop. Kim Heyvaert, Chief ...

Importeer nu ook de sociale balans van Acerta in Caseware WinAcc

Importeer nu ook de sociale balans van Acerta in Caseware WinAcc

Vanaf nu importeer je ook de sociale balans van Acerta (download de sociale balans in XML formaat via MyAcerta) in Caseware WinAcc. Zo hoef je geen ...

Nieuwsbrief

Schrijf je hier in op onze nieuwsbrief en blijf steeds op de hoogte van de laatste nieuwtjes.